Over Lichtwortel
De lichtwortel behoort tot de familie van de Dioscorea batata. Een familie van wel 650 verschillende ondersoorten. De Yam is één van de bekendste en voedt wereldwijd circa tweederde van de mensheid. In Afrika wordt het wel de Broodwortel of Broodvrucht genoemd. De Chinese variant wordt Berg-medicijn genoemd en werd tot voor kort alleen daar geteeld. Vroeger was deze soort daar een belangrijk voedingsgewas. Doordat de teelt en vooral de oogst van de wortel zo lastig is, wordt de plant in China alleen nog voor medicinale doeleinden verbouwd.
Wat is de bijzonderheid?
Elke plant heeft om te bestaan zonlicht nodig. Maar zonlicht is zoveel meer dan alleen lumen. Er zijn vele soorten licht. Er zijn ook fijnstoffelijke, ook wel etherische krachten vanuit de zon, het licht, werkzaam. De allerfijnste lichtsoort is de lichtether. Deze lichtether wordt door planten via de haarworteltjes doorgegeven aan de aarde. Bij planten die tot cultuurgewas ontwikkeld zijn is een deel van deze lichtether gebruikt om ze tot cultuurgewas te maken. Waar de plant veredelt is in zijn wortel, zoals bij peen, biet en pastinaak, is veel lichtether ‘verbruikt’. Het bijzondere van de lichtwortel is dat in deze wortel de lichtether opgeslagen wordt. Daarmee is zij een uiterst belangrijke plant voor een tijd waarin de krachten van het licht in de mens versterkt moeten worden. De gezondheidsversterkende werking ontleent zij dan ook aan deze eigenschap.
Biodynamische landbouw als voorwaarde
Lichtether is uiterst subtiel. In een nu nog gangbaar landbouwsysteem dooft ook bij de in China geteelde lichtwortel snel het vermogen tot het opslaan van de lichtether. In de biologisch-dynamische landbouw, ontwikkelt uit de Landbouwcursus die Rudolf Steiner in 1924 gaf, staat het verzorgen van de ethersoorten centraal. De biologisch-dynamische bedrijfsvoering is dan ook voorwaarde voor een werkzame lichtwortel. In de Westerse wereld heeft Rudolf Steiner de lichtwortel op de kaart gezet.
Een diepere kijk
De mens volgt in zijn ontwikkeling, als individu en als mensheid, een weg van ingebed zijn in de geestelijke wereld naar volledig geëmancipeerd zijn uit die geestelijke wereld.
De zin van die ontwikkeling is dat we door de groei in ons toenemende bewustzijn van de fysieke wereld nu op een punt staan dat de mens vrij is om zijn oorsprong te ontkennen óf er met een toenemend wakker bewustzijn aan te werken dat hij zich op eigen kracht met de geestelijke wereld kan gaan verbinden. Om ons als individu, op eigen kracht een weg te banen naar het “Licht”, d.w.z. de geestelijke wereld, is voeding een belangrijke ondersteuning. De vormkracht van voedsel komt uit de kosmos, de zon en de planeten, de warmte. De vegetatieve groeikrachten komen uit de aarde en het water. Elementen die de mens nodig heeft en voor grote mate uit evenwichtige, gezonde voeding kan halen.
Teelt van de lichtwortel
De teelt van lichtwortel is vooral lastig omdat haar wortel wel tot 1,5 meter diep kan gaan, bovendien wordt de wortel naar beneden toe steeds dikker. Ze ziet er uit als een omgekeerde pastinaakwortel. In feite heeft ze een super aardse vorm. Wanneer een plant te sterk naar het licht toe groeit wordt ze slungelachtig. Windende planten laten dat extreem zien, zowel in hun stengel die zich ergens aan moet vasthouden als aan de bladvorm die neigt naar de pijlvorm. Lichtwortel heeft die bovengrondse kwaliteiten heel sterk. Verder heeft de plant een klein trosje bloemetjes met een geur die als de beste parfum ruikt en zomaar de hele tuin van geur kan voorzien.
De oogst en verwerking
Met dat ze heel gemakkelijk breekt is het oogsten een zorgvuldige en diepgravende bezigheid. De verwerking vraagt om een hoge mate van ambachtelijke handmatige zorgvuldigheid. Er mogen geen door elektriciteit aangedreven machines voor worden gebruikt. Lichtether zou je namelijk kunnen zien als de tegenhanger van elektromagnetische straling. De lichtether wordt er als het ware door opgeslurpt. Bij het verwerkingsproces wordt bij voorkeur gebruik gemaakt van roestvrijstaal, omdat dit materiaal geen afbreuk doet aan de kwaliteit.
Het lichtwortelpoeder gaat na verwerking in hoogwaardig miron violetglazen potjes ter bescherming van het product. Zo behoudt het de optimale lichtkwaliteit en versheid. Het bewaren van deze mooie lichtwortel moet zorgvuldig gebeuren. Bij voorkeur zo ver mogelijk van stopcontacten, mobieltjes, pc’s en elektronisch aangedreven apparatuur. Het blijft na verwerking ongeveer een jaar haar kracht behouden en elk jaar wordt er op natuurlijke wijze weer verse lichtwortel geleverd door de aarde.
Als extra toevoeging doen we in elk potje een ‘heilig boontje’. De bijzonderheid hiervan, waargenomen door een helderziende, zou zijn dat de lichtwortel en het ‘heilig boontje’ bij elkaar passen om de lichtenergie bij zich te houden. De naam “heilig boontje” duidt op de tekening op het boontje.
Werkzaamheid
Het is in de huidige tijd bijna niet meer mogelijk om aan de maatschappelijke hectiek, stress en verharding te ontkomen. Zowel op het lichaam, de ziel, als de geestelijke vermogens, heeft deze tijd dan ook een verhardende werking. Verkramping, vermoeidheid en stoelgangproblemen zijn maar enkele fenomenen. De lichtwortel blijkt met de energie die uit haar vrijkomt tijdens de stofwisseling, de krachten in de mens te sterken om deze verhardende tendensen tegen te gaan en een algemeen welbevinden van het organisme te bewerkstellingen. De vrijkomende lichtether versterkt de toekomstgerichte, positieve kracht. Lichtwortel werkt harmoniserend en hoewel er geen officiële gezondheidsclaim mag worden vernoemd zou het ondersteuning verlenen aan verteringsprocessen, klierwerking stimuleren, de werking van milt en longen versterken, bloedsuikerverlagend werken, het immuunsysteem versterken, daarbij ook positief werkend op de psyche en het kan verjongend werken op huid en haargroei.*
We adviseren dagelijks één mespunt (+/- 1 gram) in te nemen, bij voorkeur ’s morgens. Bij uitwendig gebruik is het mogelijk om +/- 3 gram toe te voegen aan een masker.
* Bron: uit terugkoppeling van gebruikers en beschrijving uit de Chinese geneeskunde.