Samenwerkingen

’t Leeuweriksveld – Emmen

Deze prachtige biologisch-dynamische tuinderij bestaat al sinds 2004 door de gepassioneerde inzet van Wouter en Kathinka. De boerderij lijkt in de loop van de jaren steeds meer een broedplaats te worden voor nieuwe initiatieven. Zo is ook het telen van de lichtwortel een vrij recente ontwikkeling op de boerderij. We hebben Wouter gevraagd naar zijn reden om lichtwortel te gaan telen:

“Onze reden om lichtwortel te telen is het verhaal dat we hoorden over gravin Johanna von Keyserlingk, de gastvrouw van de landbouwcursus, dat ze na afloop van de cursus aan Rudolf Steiner vroeg of hij nu alles gezegd had wat de mensen nodig hebben om in de toekomst de aarde en henzelf gezond te houden. Toen heeft hij even nagedacht, en iets gezegd in de trant van: ‘nee, het gezonde denkvermogen van de mens wordt in de toekomst steeds meer bedreigd door vele schadelijke invloeden. Om het denkvermogen te versterken moeten de mensen in Europa de Chinese lichtwortel gaan telen en eten.’ Verder heb ik begrepen dat deze wortel op termijn zelfs de aardappel zou moeten gaan vervangen als volksvoedsel en dat het de enige plant zou zijn die lichtether-krachten op kan slaan. Dit zijn de krachten die we gebruiken om te denken.”

Op de website van ’t Leeuweriksveld kun je alles lezen over deze mooie mensen, het prachtige bedrijf en hun initiatieven voor o.a. biodiversiteit en milieu. www.leeuweriksveld.nl

De Eemstuin

Liz en Jouke vertellen over hun biologisch dynamische tuinderij De Eemstuin in Uithuizermeeden.

“In het noorden van Groningen telen wij, onder de zilte lucht van de Waddenzee, onze groenten. Dit doen wij op biologisch dynamische wijze. Biologisch dynamisch boeren is voor ons niet alleen werken met en op het land, maar ook de verbinding met jezelf, de aarde, de kosmos en alles wat daarbij hoort. Zo maken we zelf compost van al het organisch materiaal van de tuin, werken we met de maankalender, mediteren we samen en leggen we een voedselbos aan. Deze manier van tuinieren maakt je heel bewust van je plek, je bent onderdeel van een groter geheel. Dat geeft een gevoel van grote verbondenheid. Op ons land telen we zo’n 50 verschillende gewassen, en we werken met een grote groep vrijwilligers. We verkopen al onze groenten direct aan de consument op elke vrijdag op de vismarkt in Groningen en we bezorgen 100 groentepakketten in de stad en op het Hogeland.

De lichtwortel is voor ons een heel bijzonder gewas, omdat zij lichtether opslaat in haar wortels. Op deze manier kunnen wij letterlijk licht opnemen, iets wat we zo nodig hebben in deze roerige tijd. Het idee om dit samen met Linda en Joris op te pakken past bij ons, we hebben een bijzondere verbinding met elkaar. Samen willen we dit licht verspreiden!”

Lees meer over De Eemstuin en alle prachtige initiatieven die hier ontwikkelt worden op www.eemstuin.nl.

Zorgboerderij Makandra in Ede

Makandra biedt op haar biologisch-dynamische boerderij mensen de mogelijkheid om in een beschutte werkomgeving zinvol bezig te zijn en om zo hun verdere levensweg te vinden.

“Alweer voor het vierde seizoen gaan wij lichtwortels verbouwen op verzoek van de familie Rietveld omdat onze lichte zandgrond daar geschikt voor is. Op onze biologische zorgboerderij/tuinderij Makandra in Ede is de lichtwortel een aanwinst en aanvulling op ons al ruime assortiment groentes.
Het is een mooie klimplant met engelachtige bladeren en hemels ruikende bloemetjes en het zorgt voor mooi handwerk. De eerste twee jaar planten we de wortels in onze bloementuin en de deelnemers van de bloemengroep verzorgen ze dan. In het derde jaar planten we de lichtwortels in een rug in de groentetuin en groeien ze langs gaas.

Lichtwortel bij Makandra

Zeker de oogst van de driejarige wortel van soms wel meer dan een meter is een arbeidsintensieve klus. Gelukkig werken wij met velen en vinden de groentegroepers het oogsten een leuke klus. De oogst valt in oktober en november en ze hebben dan alle tijd omdat het op het land dan alweer rustiger wordt.”, aldus Sandra.

De lichtwortel van Makandra wordt al sinds 2018 gebruikt om te verwerken tot het lichtwortelpoeder dat we hier verkopen.